Objektum felismerés, mozgásérzékelés

Korunk egyik elvárása az olcsó és hatékony objektumkövetés és felismerés.
Több féle módszer létezik az objektum felismerésre, követésre és azonosításra, ezek jó részt viszonylag drága technológiák és olykor tévednek is. Ami biztos, hogy a számítógépes látásmód merőben más algoritmusokon működik, mint az emberi agyé, ez utóbbiról a tudásunk amúgy is csak felszínesnek mondható.

Gazdasági szempontból, kézenfekvőnek tűnik, hogy fényképek illetve azok folyamából lehessen az objektum analízist elvégezni.
A számítógépes látásmód annyiban hasonlít az emberi látáshoz, hogy fény szükséges ahhoz, hogy a kontrasztok láthatóvá váljanak.
Olykor több tucat szűrőn vezetünk át egy-egy képkockát, mire olyan szintű emberi szem számára már olvashatatlan szintű képhez jutunk, aminek a tulajdonságai alapján és összetett döntésfákon keresztül bizonyíthatunk objektum tulajdonságokat. Ezzel a technológiával megvalósíthatók többek közt az alábbiak is:
- Táblafelismerő rendszerek.
- Mozgásérzékelő és riasztó rendszer.
- Forgalomszámlálás
- Arcfelismerés alapú beléptető rendszer.
- Sebességmérés, területszámítás, térfogatszámítás, haladási irány ellenőrzés,színfelismerés, embléma- tábla felismerés
- Bármilyen, tipizált jellemzővel leírható tárgy keresése, érzékelése
Fentiek jórészének egyben állásával érhetjük el pl az „önműködő” járművet.

Mint az látható a felhasználási lehetőség gyakorlatilag korlátlan, így adott problémára, fiókból előhúzott dobozos programot nem minden esetben tudunk adni, de a feladathoz mérten, gyorsan és költséghatékonyan a meglévő moduljaink integrálásával megoldást tudunk nyújtani.

Az alábbiakban néhány videó a fejlesztéseink részeredményeiből, tesztjeiből.